SZKOLENIA I WARSZTATY

Prowadzimy szkolenia i warsztaty integrujące, umożliwiające poszerzenie wiedzy żywieniowej.

Według Światowej Organizacji Zdrowia prawidłowe odżywianie się zwiększa produktywność pracowników o 20%! W ośmiogodzinnym cyklu pracy daje to dodatkowych 96 minut spędzonych produktywnie.

KORZYŚCI DLA PRACOWNIKA:
Poszerzenie wiedzy przydatnej do lepszej organizacji posiłków, a tym samym odpowiedniego wspomagania organizmu do wysiłku.

KORZYŚCI DLA PRACODAWCY:
Zwiększenie efektywności pracowników.

Aktualny tryb odżywiania się prowadzi do szybkiego zmęczenia organizmu. W konsekwencji cały dzień ratujemy się filiżanką kawy, korzystamy ze zwolnień lekarskich i coraz częściej dotyczy nas syndrom wypalenia zawodowego.

Inwestycja we wzrost świadomości żywieniowej przynosi dwie korzyści: zwiększa efektywność pracy i zmniejsza wydatki na ochronę zdrowia.

TEMATYKA WARSZATÓW:

  • Co powinien „jeść” nasz mózg, aby prawidłowo funkcjonował
  • Jak dietą walczyć z oznakami zmęczenia
  • Produkty w diecie zmniejszające napięcie i stres (wpływ magnezu)
  • Kawa: jej działanie i skutki uboczne
  • Nawadnianie organizmu
  • Dieta a zdrowe oczy (niwelowanie niekorzystnego wpływu komputera na wzrok)
  • Lunch box – czyli co powinniśmy zabrać ze sobą do pracy
  • Lunch na mieście, co wybrać w restauracji a czego nie

CELE:

  • Poszerzenie wiedzy żywieniowej
  • Poprawa sposobu odżywiania się
  • Zwiększenie efektywności pracy

METODYKA:

  • Warsztaty prowadzone jest z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
  • Wykorzystywane są interaktywne formy angażowania uczestników, w ramach których wszyscy są podzieleni na grupy walczące o zwycięstwo, kończące się otrzymaniem nagród.
  • Kładziemy nacisk na urozmaicenie warsztatów a uczestnicy są motywowani do aktywnego uczestnictwa.

Dodatkowo każdy z uczestników podczas warsztatów otrzymuje:

  • Poradnik: Co wybrać w restauracji na lunch.
  • Książkę kucharską z przepisami na szybkie i zdrowe przekąski dodające energii.

CZAS TRWANIA: 3h

Nowe wyzwanie: detektyw wkracza w codzienną dietę! Niestandardowy sposób na zdobycie wiedzy i energii do nowych wyzwań zarówno w diecie, jak i w pracy!

KORZYŚCI DLA PRACOWNIKA:
Poznanie własnego profilu żywieniowego i zwiększenie wiedzy żywieniowej

KORZYŚCI DLA PRACODAWCY:
Aktywna forma warsztatów i zdobyta wiedza o swoim organizmie wzmacnia motywacje pracowników do podejmowania nowych wyzwań.

Uczestnicy dostają zlecenie na odkrycie tajemnic zdrowego żywienia. Mają do dyspozycji różne narzędzia detektywistyczne. Przepuszczają przez ciało prąd, degustują, a nawet wykonują badania laboratoryjne. Na koniec tylko jedna drużyna dokona odkrycia na miarę Sherlocka Holmesa.

TEMATYKA WARSZTATÓW:

  • Analiza składu ciała
  • Nawodnienie organizmu
  • Detox dietetyczny
  • Fakty i Mity dietetyczne
  • Co kryje w sobie żywność
  • Afrodyzjaki, czyli jak pobudzić miłosne zapędy
  • Testy na nietolerancję pokarmową

CELE:

  • Poszerzenie wiedzy żywieniowej
  • Poznanie własnego profilu żywieniowego

METODYKA:

  • Warsztaty prowadzone są z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
  • Wykorzystywane są interaktywne formy angażowania uczestników, w ramach których wszyscy są podzieleni na grupy walczące o zwycięstwo, kończące się otrzymaniem nagród.

Dodatkowe atrakcje podczas warsztatów:

  • przeprowadzanie profesjonalnej analizy składu ciała i za pomocą oprogramowania komputerowego dokonania jej interpretacji
  • wykonanie i degustacja napoju oczyszczającego organizm z toksyn
  • wykonanie testu laboratoryjnego na nietolerancję pokarmową

CZAS TRWANIA: 3h

Od wiedzy do zmiany! Wspieranie zdrowego żywienia pracowników poprawia ich samopoczucie i jakość pracy.

KORZYŚCI DLA PRACOWNIKA:
Motywacja do przygotowania zdrowych posiłków i regularnego spożywania poprawia jakość zdrowia.

KORZYŚCI DLA PRACODAWCY:
Przygotowany wcześniej posiłek poprawia funkcjonalność pracowników i zmniejsza ilość czasu potrzebną na jego przygotowanie i spożycie w prac.

Wiele osób twierdzi, że chętnie utrzymałoby regularny tryb posiłków, gdyby pozwoliły im na to warunki w pracy. Nie chcą się jednak na to decydować – najczęściej z braku wiedzy. Tymczasem może to być proste! Taka zmiana poprawia jakość funkcjonowania, wpływa na lepsze samopoczucie, a także zmniejsza ilość czasu spędzoną na zamówienie lub przygotowanie posiłku w pracy. Ponadto posiłki wykonane samodzielne ze świeżych produktów wzmacniają siły witalne organizmu, a co za tym idzie – poprawiają produktywność pracownika. Wiele skandynawskich koncernów międzynarodowych zwraca na to szczególną uwagę, umożliwiając pracownikom spożywanie zbilansowanych odpowiednio posiłków.

TEMATYKA WARSZTATÓW:

  • Analiza składu ciała – profil dietetyczny
  • Produkty wspomagające koncentrację i produktywność w pracy
  • Kanapka, czy coś zamiast?
  • Jak wygląda zdrowy i prosty lunch-box
  • Korzyści regularnych posiłków
  • Fakty i Mity dietetyczne
  • Co kryje w sobie żywność

CELE:

  • Zapoznanie się z zasadami regularnego i zdrowego odżywiania
  • Zdobycie zaleceń żywieniowych odpowiednich dla osób aktywnych zawodowo
  • Poszerzenie wiedzy w zakresie odpowiedniego doboru produktów
  • Przekonanie o przejściu na zdrowy tryb żywienia
  • Poznanie potrzeb swojego organizmu

METODYKA:

Forma wykładowa wspomagana prezentacją multimedialną oraz warsztatowa, aktywizująca i integrująca uczestników.

Uczestnicy dzieleni są na grupy, w których każda przygotowuje kolejno:

  • Listę produktów, których nie powinno być w lunchu i listę koniecznych produktów wraz z uzasadnieniem
  • „Idealny lunch-box”
  • Wybierają produkty zastępujące kanapki

Ponadto każdy będzie miał okazję do sprawdzenia, jak wygląda jego profil dietetyczny, czyli jaką ilość płynów powinien przyjmować i czego najbardziej potrzebuje.

CZAS TRWANIA: 2h