SZKOLENIA I WARSZTATY
Prowadzimy szkolenia i warsztaty integrujące, umożliwiające poszerzenie wiedzy żywieniowej.
Według Światowej Organizacji Zdrowia prawidłowe odżywianie się zwiększa produktywność pracowników o 20%! W ośmiogodzinnym cyklu pracy daje to dodatkowych 96 minut spędzonych produktywnie.
KORZYŚCI DLA PRACOWNIKA:
Poszerzenie wiedzy przydatnej do lepszej organizacji posiłków, a tym samym odpowiedniego wspomagania organizmu do wysiłku.
KORZYŚCI DLA PRACODAWCY:
Zwiększenie efektywności pracowników.
Aktualny tryb odżywiania się prowadzi do szybkiego zmęczenia organizmu. W konsekwencji cały dzień ratujemy się filiżanką kawy, korzystamy ze zwolnień lekarskich i coraz częściej dotyczy nas syndrom wypalenia zawodowego.
Inwestycja we wzrost świadomości żywieniowej przynosi dwie korzyści: zwiększa efektywność pracy i zmniejsza wydatki na ochronę zdrowia.
TEMATYKA WARSZATÓW:
- Co powinien „jeść” nasz mózg, aby prawidłowo funkcjonował
- Jak dietą walczyć z oznakami zmęczenia
- Produkty w diecie zmniejszające napięcie i stres (wpływ magnezu)
- Kawa: jej działanie i skutki uboczne
- Nawadnianie organizmu
- Dieta a zdrowe oczy (niwelowanie niekorzystnego wpływu komputera na wzrok)
- Lunch box – czyli co powinniśmy zabrać ze sobą do pracy
- Lunch na mieście, co wybrać w restauracji a czego nie
CELE:
- Poszerzenie wiedzy żywieniowej
- Poprawa sposobu odżywiania się
- Zwiększenie efektywności pracy
METODYKA:
- Warsztaty prowadzone jest z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
- Wykorzystywane są interaktywne formy angażowania uczestników, w ramach których wszyscy są podzieleni na grupy walczące o zwycięstwo, kończące się otrzymaniem nagród.
- Kładziemy nacisk na urozmaicenie warsztatów a uczestnicy są motywowani do aktywnego uczestnictwa.
Dodatkowo każdy z uczestników podczas warsztatów otrzymuje:
- Poradnik: Co wybrać w restauracji na lunch.
- Książkę kucharską z przepisami na szybkie i zdrowe przekąski dodające energii.
CZAS TRWANIA: 3h
Nowe wyzwanie: detektyw wkracza w codzienną dietę! Niestandardowy sposób na zdobycie wiedzy i energii do nowych wyzwań zarówno w diecie, jak i w pracy!
KORZYŚCI DLA PRACOWNIKA:
Poznanie własnego profilu żywieniowego i zwiększenie wiedzy żywieniowej
KORZYŚCI DLA PRACODAWCY:
Aktywna forma warsztatów i zdobyta wiedza o swoim organizmie wzmacnia motywacje pracowników do podejmowania nowych wyzwań.
Uczestnicy dostają zlecenie na odkrycie tajemnic zdrowego żywienia. Mają do dyspozycji różne narzędzia detektywistyczne. Przepuszczają przez ciało prąd, degustują, a nawet wykonują badania laboratoryjne. Na koniec tylko jedna drużyna dokona odkrycia na miarę Sherlocka Holmesa.
TEMATYKA WARSZTATÓW:
- Analiza składu ciała
- Nawodnienie organizmu
- Detox dietetyczny
- Fakty i Mity dietetyczne
- Co kryje w sobie żywność
- Afrodyzjaki, czyli jak pobudzić miłosne zapędy
- Testy na nietolerancję pokarmową
CELE:
- Poszerzenie wiedzy żywieniowej
- Poznanie własnego profilu żywieniowego
METODYKA:
- Warsztaty prowadzone są z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
- Wykorzystywane są interaktywne formy angażowania uczestników, w ramach których wszyscy są podzieleni na grupy walczące o zwycięstwo, kończące się otrzymaniem nagród.
Dodatkowe atrakcje podczas warsztatów:
- przeprowadzanie profesjonalnej analizy składu ciała i za pomocą oprogramowania komputerowego dokonania jej interpretacji
- wykonanie i degustacja napoju oczyszczającego organizm z toksyn
- wykonanie testu laboratoryjnego na nietolerancję pokarmową
CZAS TRWANIA: 3h
Od wiedzy do zmiany! Wspieranie zdrowego żywienia pracowników poprawia ich samopoczucie i jakość pracy.
KORZYŚCI DLA PRACOWNIKA:
Motywacja do przygotowania zdrowych posiłków i regularnego spożywania poprawia jakość zdrowia.
KORZYŚCI DLA PRACODAWCY:
Przygotowany wcześniej posiłek poprawia funkcjonalność pracowników i zmniejsza ilość czasu potrzebną na jego przygotowanie i spożycie w prac.
Wiele osób twierdzi, że chętnie utrzymałoby regularny tryb posiłków, gdyby pozwoliły im na to warunki w pracy. Nie chcą się jednak na to decydować – najczęściej z braku wiedzy. Tymczasem może to być proste! Taka zmiana poprawia jakość funkcjonowania, wpływa na lepsze samopoczucie, a także zmniejsza ilość czasu spędzoną na zamówienie lub przygotowanie posiłku w pracy. Ponadto posiłki wykonane samodzielne ze świeżych produktów wzmacniają siły witalne organizmu, a co za tym idzie – poprawiają produktywność pracownika. Wiele skandynawskich koncernów międzynarodowych zwraca na to szczególną uwagę, umożliwiając pracownikom spożywanie zbilansowanych odpowiednio posiłków.
TEMATYKA WARSZTATÓW:
- Analiza składu ciała – profil dietetyczny
- Produkty wspomagające koncentrację i produktywność w pracy
- Kanapka, czy coś zamiast?
- Jak wygląda zdrowy i prosty lunch-box
- Korzyści regularnych posiłków
- Fakty i Mity dietetyczne
- Co kryje w sobie żywność
CELE:
- Zapoznanie się z zasadami regularnego i zdrowego odżywiania
- Zdobycie zaleceń żywieniowych odpowiednich dla osób aktywnych zawodowo
- Poszerzenie wiedzy w zakresie odpowiedniego doboru produktów
- Przekonanie o przejściu na zdrowy tryb żywienia
- Poznanie potrzeb swojego organizmu
METODYKA:
Forma wykładowa wspomagana prezentacją multimedialną oraz warsztatowa, aktywizująca i integrująca uczestników.
Uczestnicy dzieleni są na grupy, w których każda przygotowuje kolejno:
- Listę produktów, których nie powinno być w lunchu i listę koniecznych produktów wraz z uzasadnieniem
- „Idealny lunch-box”
- Wybierają produkty zastępujące kanapki
Ponadto każdy będzie miał okazję do sprawdzenia, jak wygląda jego profil dietetyczny, czyli jaką ilość płynów powinien przyjmować i czego najbardziej potrzebuje.
CZAS TRWANIA: 2h