Zasady dziennika żywieniowego
- Zanotuj co dokładnie zjadłaś/eś i wypiłaś/eś jednego dnia, nawet jeśli są to tylko: dwa orzechy, mandarynka, kawa, herbata, woda.
- Zanotuj ilość łyżeczek cukru, które dodajesz do napoju.
- Zanotuj czas oraz miejsce spożycia posiłku lub przekąski.
- Zanotuj ilości (w miarach domowych np. 4 łyżki płatków owsianych, szklanka itp. lub gramaturę z opakowania np. 150 g jogurtu naturalnego).
- Zanotuj nazwę produktów oraz jeśli znasz, zawartość tłuszczu (np. mleko Łaciate 2,0%, bułka maślana, grahamka, kasza jęczmienna).
- Oceń uczucie głodu przed danym posiłkiem posługując się skalą 0-5 (0-brak odczucia głodu, 1-coś bym zjadł/a, 2 -lekkie uczucie głodu, 3-dość odczuwalny głód, 4-bardzo głodna/y, 5-wilczy głód-byle coś zjeść).
- Bądź wytrwała/y – skrupulatne wypełnienie dziennika przyniesie pożądane efekty (nie oszukuj).
W uwagach zanotuj samopoczucie po zjedzeniu posiłku (np. mam zgagę, ból żołądka, wzdęcia, mam ochotę na słodycze, czuję się najedzona/ny itp.).
Pierwszą pozycją w dzienniczku będzie „pobudka”, ostatnią pozycją „czas na sen”.
Jeżeli pracujesz zanotuj godziny pracy od-do (np. 8:00-16:00).
Miejsce posiłku: dom, praca, restauracja, fast food.