SUPER ZDROWE PRODUKTY POLECANE NA JESIEŃ

ogorki kiszone

Ogórki kiszone

Są to poddane procesowi kiszenia świeże, zielone ogórki gruntowe. Ten proces opiera się na fermentacji mlekowej, która odbywa się przy udziale bakterii mlekowych. Obecność tych bakterii probiotycznych prawidłowo reguluje skład mikroflory bakteryjnej, która sprzyja procesowi trawienia i wzmacnia odporność. Dzięki kiszeniu żywność jest dobrze zakonserwowana na dłuższy czas, a ogórki nabierają charakterystycznego, kwaśnego smaku oraz dodatkowych walorów odżywczych.

Ogórki kiszone są polecane w dietach odchudzających. Kiszenie sprawia, że stają się lekkostrawne i pełne wartości odżywczych, nie tylko wspomagając proces odchudzania, ale także korzystnie wpływając na organizm przez wzmacnianie jego odporność. Doskonale nadają się do oczyszczania organizmu z toksyn. Posiadają właściwości minimalizujące obrzęki i usuwające nagromadzoną w ciele wodę. Poprawiają trawienie i przyspieszają perystaltykę jelit, wzmagając produkcję soków żołądkowych.

Dzięki zawartości witaminy C poprawiają kondycję całego organizmu, zapobiegając infekcjom i wzmacniając działanie układu odpornościowego. Poza tym kiszonki zwierają antyoksydanty (izotiocyjaniany), zwalczające wolne rodniki. Badania wskazują również, iż kiszonki mają działanie antydepresyjne i poprawiające samopoczucie.

Ogórki kiszone nie tylko dobrze smakują i stanowią doskonałą przystawkę do wielu dań, ale także są wzbogacone o cenne składniki odżywcze. Zawierają ich więcej w stosunku do ogórków świeżych – dwukrotnie wzrasta ilość witaminy C oraz witamin z grupy B (B2, B3, B6, B12). Poza tym kiszonki zawierają witaminę E, zapobiegającą przedwczesnemu starzeniu się komórek i wspierającą kondycję skóry, a także witaminę K, która korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi i pomaga w przyswajaniu witaminy D.

kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Powstaje, gdy zszatkowaną i zasoloną kapustę przechowuje się w beczkach, gdzie przy udziale bakterii mlekowych zachodzi proces fermentacji. Kapusta kiszona zapewnia odpowiednią dawkę witaminy C w okresie zimowym, czyli w ciągu miesięcy pozbawionych świeżych warzyw i owoców. Witamina C może zapobiec pojawianiu się infekcji, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Oprócz kwasu askorbinowego, w kapuście kiszonej odnaleźć można także witaminę E, poprawiającą funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspierającą zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Kiszona kapusta zawiera jedynie 16 kcal w 100 g, dlatego powinny ją spożywać osoby będące w trakcie kuracji odchudzającej. W swoim składzie posiada wapń i fosfor, czyli najlepsze zestawienie minerałów zapobiegających w duecie degradacji tkanki kostnej. W jej składzie znajduje się również zapas naturalnych przeciwutleniaczy, polifenoli i karotenoidów – mogą one przeciwdziałać rakowi żołądka, dwunastnicy oraz jelita grubego.

Bakterie mlekowe naturalnie występujące w kapuście kiszonej wzmagają ruchy jelit, likwidują zaparcia oraz przywracają naturalną florę bakteryjną. To istotne zwłaszcza po długiej antybiotykoterapii. Kiszona kapusta ma ponadto zdolność do regulowania poziomu ciepłoty ciała, dlatego warto podawać ją gorączkującym chorym. Kminek dodany do kapusty kiszonej łagodzi objawy wzdymające po jej spożyciu. Popularna jest też kuracja polegająca na piciu po pół szklanki soku z kiszonej kapusty trzy razy dziennie. Taki napój ma właściwości oczyszczające z toksyn.

Nie zaleca się spożywania surowej, sfermentowanej kapusty osobom o wrażliwych żołądkach, ponieważ kapusta w takiej formie zawiera drażniące kwasy.

Przypominamy! Do kiszenia najlepiej jest używać soli himalajskiej!

dynia

Dynia

Warzywo to jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera takie pierwiastki jak potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Występują w niej także śladowe ilości selenu, miedzi, manganu czy cynku. Poza tym charakteryzuje ją wysoka zawartość karotenów – głównie α i β, co zależy od intensywności barwy miąższu: im bardziej pomarańczowy, tym większa ilość karotenów.

Dynia zawiera znikome ilości tłuszczów i białek, nieco więcej jest w niej węglowodanów. Poza tym zawiera błonnik wspomagający trawienie, przeciwdziałający zaparciom i obniżający poziom cholesterolu. Miąższ dyni, to źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, E i K oraz rozpuszczalnych w wodzie, czyli witaminy C oraz witamin z grupy B. Oprócz nich możemy również znaleźć w dyni kwas foliowy i pantotenowy.

Spożywanie świeżego soku z dyni działa moczopędnie, dlatego jest zalecany w leczeniu schorzeń nerek. Duża ilość potasu pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu i wspomaga funkcjonowanie nerek. Obecność witamin C i E oraz cynku i selenu działa wspomagająco na układ immunologiczny. Pestki dyni są bogate w fitosterole i cynk, a co za tym idzie, chronią przed powiększeniem gruczołu prostaty. Nasiona znajdują również zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej i skóry. Dynia jest lekkostrawnym i niskokalorycznym warzywem, z którego warto spożywać miąższ i pestki. Nadaje się do przyrządzenia zdrowego obiadu, ciekawych deserów i zimowych przetworów.

papryka

Papryka

Dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów, spożywanie papryki wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Poprawia także wygląd cery i działa przeciwzmarszczkowo. Jej spożywanie korzystnie wpływa na wzrok, wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, poprawia odporność organizmu. Papryka pomaga także w usuwaniu toksyn z organizmu, przyspiesza motorykę jelit, wspomaga trawienie i naturalny system antyoksydacyjny, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Czerwona papryka to bogactwo β-karotenu, czyli prowitaminy A. Papryka zawiera także samą witaminę A oraz dużą ilość witaminy C, E zwanej witaminą młodości oraz witaminy z grupy B. Co bardzo ważne dla przyszłych mam, papryka w swym składzie zawiera kwas foliowy, który dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka.

Ostre papryczki rozgrzewają, poprawiają krążenie krwi i nadają potrawom ostrego smaku. Ponadto przyspieszają proces spalania tłuszczu, dzięki zawartości kapsaicyny. Jednak osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny uważać na to, by nie spożywać ich w dużej ilości, gdyż może to zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka. Obok wielu cennych witamin, papryka zawiera szereg składników mineralnych jak: wapń, potas, żelazo, magnez oraz miedź. Jest źródłem błonnika pokarmowego.

kurkuma

Kurkuma

Tę przyprawę stosuje się obecnie w leczeniu chorób reumatycznych, a także w schorzeniach wątroby i układu sercowo – naczyniowego. Kurkuma skutecznie wspomaga pracę systemu nerwowego. Liczne prace naukowe dowodzą, że zawarty w niej związek – kurkumina – wpływa na ograniczenie podatności na różne postacie choroby nowotworowej. Ma ona zdolność wnikania do wnętrza komórek kancerogennych, dzięki czemu efektywnie je zwalcza. Naukowcy potwierdzili, że jej działanie w terapii nowotworów jest niezwykle skuteczne. Kurkumina jest w stanie zablokować wzrost raka, przyczynia się do zmniejszenia istniejących już guzów aż o 81%, jak informują badacze z UCLA. Co więcej, według najnowszych doniesień, okazuje się, że ma też właściwości inhibicyjne w przypadku wirusa HIV i choroby Alzheimera.

By składnik ten mógł w pełni zadziałać, należy połączyć go z czarnym pieprzem lub papryką. Można też rozpuścić ją w oliwie z oliwek lub zastosować do tego celu dostępny zazwyczaj w każdym domu olej rzepakowy – wówczas jest lepiej przyswajana. Zastosowanie kurkumy jest szerokie. Przyprawa ta najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, ale też do domowych wypieków. Dzięki swej żółtej barwie, z pewnością uatrakcyjnia wygląd przyprawionych nią potraw.

nuts

Orzechy włoskie

Poprzez wysoką zawartość tłuszczu (ponad 60 g w 100 g) cechują się kalorycznością na poziomie 700 kcal/100 g. Jest to dużo, jednak w większości są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowiące niezbędny element prawidłowej diety. Wraz z pierwiastkami takimi jak magnez, fosfor oraz witamina E wpływają na poprawę wydajności mózgu. Zawarte w orzechach nienasycone tłuszcze, między innymi omega 3 oraz dodatek fosforu i magnezu, wpływają na szybkość przekazywania impulsów w mózgu i zwiększają ilość połączeń między neuronami, co umożliwia lepszą koncentrację oraz poprawia zdolność zapamiętywania i kojarzenia faktów. Jednocześnie orzechy zwiększają przepuszczalność błon komórkowych, a więc wspomagają pracę każdej żywej komórki naszego organizmu.

W orzechach znajdują się witaminy E, B6 i C. Witamina E uelastycznia skórę, poprawiając jej kondycję. W duecie z witaminą B6 wydłuża długość życia czerwonych krwinek i ich prawidłową produkcję. Z kolei razem z witaminą C tworzy parę antyoksydantów. Innym silnym antyoksydantem jest kwas elagowy, który blokuje szlaki metaboliczne, prowadzące do rozwoju nowotworów.

Żelazo obecne w orzechach wpływa na zmniejszenie niedokrwistości oraz anemii, zwalczając problemy związane z niedoborem tego pierwiastka. Dodatkowo, do listy zalet wlicza się również poprawę samopoczucia i eliminację zmęczenia, co zawdzięczamy magnezowi. Przy regularnym spożywaniu orzechów obserwuje się także poprawę jakości snu dzięki zwiększaniu ilości melatoniny – hormonu snu.

Orzechy są zalecane kobietom w ciąży, ponieważ zawierają również kwas foliowy, wpływający na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Zawierają również dość dużo błonnika, poprawiającego pracę układu trawienia oraz obniżającego stężenie cholesterolu we krwi.

nuts

Orzechy laskowe

Podobnie jak orzechy włoskie, zawierają dużą dawkę witaminy E, zwaną witaminą młodości. W 100 g znajdziemy jej 20 mg. Jest bardzo ważnym elementem zdrowej diety, gdyż chroni organizm przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz może zapobiegać chorobom nowotworowym. Jedząc orzechy laskowe nie zabraknie nam też kwasu foliowego, który szczególnie ważny jest dla kobiet planujących ciążę. Stanowią one także bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6). Polecane są szczególnie osobom narażonym na przewlekły stres, cierpiącym na bezsenność i osłabienie. Obok tych ważnych witamin, znajdziemy też niewielkie ilości witaminy C oraz PP.

Zawartość żelaza w orzechach laskowych zapobiega powstawaniu anemii i wzmacnia cały organizm, zapobiegając niedokrwistości. Inne minerały, takie jak fosfor, wapń, magnez i potas zapewnią prawidłową gospodarkę hormonalną, odpowiednią mineralizację kości i pobudliwość mięśni. Zawartość składników mineralnych sprawia, że orzechy laskowe pomagają w stanach osłabienia, zmęczenia nie tylko fizycznego, ale i psychicznego. Poprawiają funkcjonowanie mózgu i polepszają kondycję psychiczną.

Orzechy zawierają dość sporą ilość tłuszczów, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłową pracę serca i regulację stężenia cholesterolu we krwi. Są wysokokaloryczne – w 100 gramach jest 650 kcal. Jednak większość tych kalorii stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystnym rodzajem tłuszczów dla naszego organizmu. Posiadają także niski indeks glikemiczny, co jest ważną informacją dla osób zmagających się z zaburzeniami stężenia glukozy we krwi. Spożywanie orzechów laskowych sprzyja zapobieganiu miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz chroni przed zaburzeniami stężenia lipidów w surowicy krwi. Bogactwo witamin o charakterze antyoksydacyjnym, stanowi skuteczną ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz powstawaniem nowotworów.

buraki

Buraki

Te znane warzywa są źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Znajdziemy w nich też wiele makro- i mikroelementów. W 100 gramach znajduje się aż 300 mg potasu, 84 mg sodu, 25 mg wapnia, 15 mg magnezu, 3,2 mg fosforu oraz po 0,4 mg żelaza i cynku. Buraki bogate są także w przeciwutleniacze i betacyjany, odpowiedzialne za czerwono-fioletową barwę. Są to składniki niezwykle ważne w profilaktyce nowotworowej.

Buraki stanowią źródło żelaza (wspieranie produkcji krwinek i odbudowanie zapasów tego minerału w czasie menstruacji), błonnika (poprawa trawienia) oraz pektyn, które usuwają toksyny z wątroby. Również kobiety w ciąży i mamy tak zwanych niejadków powinny włączyć do jadłospisu więcej tego warzywa. Zawiera ono nadzwyczaj dużo kwasu foliowego, który ma szczególne znaczenie dla rozwoju mózgu. Istotny jest również dla kobiet w czasie menopauzy, gdyż łagodzi jej objawy.

Właściwości alkalizujące buraków pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Poprawiają trawienie, regulują przemianę materii i przyspieszają metabolizm, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania. Ponadto działają jak naturalny ergogenik – poprawiają sprawność sportową, dzięki czemu możemy trenować dłużej; wspomagają pracę wątroby, jelit i nerek; korzystnie wpływają na ciśnienie krwi.

marchew

Marchew

Dzięki dużej zawartości beta-karotenu, czyli prowitaminy A, spożywanie marchewek wpływa pozytywnie na cerę i wzrok. Dodatkowo pozwala uniknąć chorób oczu w starszym wieku. Gdy w organizmie zajdzie niedobór tej witaminy, można doznać tzw. „kurzej ślepoty”. Przypadłość ta jest niegroźna i całkowicie przemija po uzupełnieniu braku witaminy A. Objawia się pogorszeniem wzroku w słabszych warunkach oświetleniowych, zupełnie jak u udomowionych ptaków.

Warzywo to bogate jest także w witaminy B1, B2, B3, C, E i flawonoidy. Flawonoidy nie tylko zwalczają wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się organizmu, lecz także działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne. Dodatkowo w marchwi występuje bogaty zestaw karotenoidów: β-karoten, α-karoten, γ-karoten, likopen, kryptoksantyna, luteina, ich częściowe metabolity: β-apokarotenoidy, jak również ksantofile, w tym wiolaksantyna.

Marchew jest doskonała dla kobiet planujących ciążę lub będących w trakcie, ponieważ zawiera kwas foliowy, tak ważny dla prawidłowego rozwoju dziecka w okresie prenatalnym. Natomiast wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas – odpowiedzialne są za jędrne ciało, piękną cerę i trwałą opaleniznę oraz zdrowe, mocne włosy i paznokcie.

W 100 gramach marchwi jest tylko 35 kalorii, więc może być często stosowana jako chrupiąca przekąska między posiłkami u osób na diecie. Surowa marchew jest jednak ciężej strawna, ale spożywając ją w takiej formie dostarczamy organizmowi maksimum witamin i składników odżywczych. Zawsze w surowej postaci należy łączyć ją ze źródłem tłuszczu, np. awokado lub olejem lnianym, aby przyswajanie witamin było ułatwione. Najlepiej spożywać ją w postaci świeżo wyciśniętych soków. Bardzo dobrym pomysłem jest również starcie marchwi na dużych oczkach wraz z jabłkiem i wykorzystanie ich jako surówki do posiłku. Taki zastrzyk witamin i błonnika pomoże nam bardziej niż najlepszy suplement z apteki. Choć marchew gotowana staje się lekkostrawna, to traci połowę swoich wartości odżywczych. Ma także nawet trzykrotnie wyższy indeks glikemiczny, o czym muszą pamiętać osoby z cukrzycą. Jeżeli chcemy zachować jak najwięcej wartości odżywczych marchewki, poddajmy ją blanszowaniu. Zachowa wtedy swoją barwę i wyjątkowe właściwości.

Regularne spożywanie marchewki przyczynia się do zapobiegania wielu chorobom, również nowotworowym. Usprawnia pracę przewodu pokarmowego, głównie przez dużą zawartość błonnika. Marchewka jest źródłem wielu witamin i minerałów, dlatego powinna być stałym elementem diety. Niestety, sposób uprawy i stosowanie nawozów wpływa na nią niekorzystne. Jako roślina okopowa, z której zjadamy korzeń, marchew w dużym stopniu jest w stanie wchłonąć składniki niekorzystne dla naszego zdrowia. Dlatego też, jeżeli mamy możliwość hodowli marchwi we własnym zakresie, warto to zrobić.