REJUVELAC Z KOMOSY RYŻOWEJ

Rejuvelac to naturalny napój pełen witamin i probiotycznych bakterii, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Jest sporządzany z nieprzetworzonych ziaren, m.in. pszenicy, gryki, żyta, komosy ryżowej. Powstaje poprzez moczenie ziaren w celu skiełkowania i przechowania ich aż do fermentacji. Umożliwia odbudowę cennej flory bakteryjnej.

REJUVELAC Z KOMOSY RYŻOWEJ

Właściwości:

  • posiada duże ilości witamin z grupy B, witaminy K, E oraz C

  • zawiera łatwo przyswajalne białka

  • poprawia trawienie

  • redukuje alergie

  • regeneruje wątrobę

  • zwiększa odporność

  • poprawia samopoczucie, zmniejsza uczucie zmęczenia

  • uszczelnia jelita

Rejuvelac z komosy ryżowej

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren komosy ryżowej

  • woda źródlana

  • słoik (o pojemności 1 litra)

Wykonanie:
Suche ziarno komosy przepłukać dokładnie na sitku, a następnie zalać źródlaną wodą i pozostawić na 12 godzin w słoiku przykrytym kawałkiem gazy. Po 12 godzinach wylać wodę i opłukać ziarna. Pozostawić je do skiełkowania. Istotne jest przepłukiwanie 2 razy dziennie, aby nie pojawiła się pleśń. Ziarna powinny skiełkować w ciągu 4-5 dni - zależy to od temperatury i wielkości ziaren (mniejsze ziarna kiełkują szybciej). Gdy ziarno skiełkuje, należy wsypać kiełki do blendera, dodać około 0,7 l źródlanej wody i zmiksować, tak, aby napój przybrał mleczną barwę. Zmiksowane z wodą kiełki wlewamy do słoja i przykrywamy gazą. Zostawiamy do przefermentowania na około 28 godzin. Po tym czasie przecedzamy rejuvelac przez gęste sito albo gazę. Należy przechowywać go w lodówce, maksymalnie przez tydzień w zamkniętym słoiku. Pijemy po pół szklanki dziennie. Można dodawać go do domowych koktajli.