Produkty SUPER FOOD

Przedstawiamy Wam produkty dostępne w każdym z naszych gabinetów. Wszystkie pochodzą z linii Diet Food, słynącej ze zdrowej, organicznej żywności, które nie są sztucznymi suplementami diety, ale naturalnym źródłem niezbędnych składników.

Produkty inaczej określane mianem SUPERFOOD to naturalne, nieprzetworzone składniki. Na co dzień brakuje ich w naszych jadłospisach, bo nie są znane w polskiej kuchni – ale jako produkty prozdrowotne powinny się w niej znaleźć! Ich właściwości są naprawdę zaskakujące. Wzmacniają odporność, energetyzują organizm, dostarczają mu szeregu witamin i minerałów oraz zapobiegają wielu chorobom – a to jeszcze nie wszystko! Szczegóły poniżej.

Guarana

O niej prawdopodobnie słyszeliście – często bywa składnikiem napojów energetyzujących. Ale wszelkie napoje tego typu nie są zdrowe, choć to guarana dodaje im właściwości pobudzających. Jednak ważniejsze jest to, że jako samodzielny składnik potrafi zastąpić kawę w jadłospisie! Dzieje się to za sprawą guaraniny, którą organizm przyswaja wolniej, niż kofeinę, dlatego dłużej jest pobudzony do działania. Autorzy Diet-Food.pl mówią: „Jest też wskazana dla osób dbających o linię, ponieważ hamuje apetyt i przyspiesza metabolizm”.

Więcej szczegółów o tym produkcie: składniki aktywne powodują, że guarana wykazuje właściwości antyoksydacyjne, oddala zmęczenie, poprawia nastrój i wydajność. Naturalna, nieprzetworzona i organiczna guarana nie uzależnia i nie zawiera niepożądanych substancji.

Niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących, osób z cukrzycą, nadciśnieniem czy arytmią serca. Poza tym należy zachować umiar w jej stosowaniu, gdyż dawka kofeiny z guarany znacznie przewyższa tę w kawie.

PROPOZYCJE UŻYCIA GUARANY:

Pobudzający koktajl na śniadanie

1 dojrzały banan, 1 szklanka mleka kokosowego, 2 łyżeczki guarany
Do zmiksowanego banana dodajemy guaranę i mleko, szybko miksujemy i od razu wypijamy, żeby guarana się nie rozwarstwiła w połączeniu z pozostałymi produktami.

Koktajl: wersja letnia

1 szklanka maślanki, pół szklanki jagód, łyżeczka migdałów, 1 łyżka guarany
Maślankę zmiksować z jagodami, następnie dosypać łyżkę guarany. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i posypać nimi koktajl. Smacznego!

Smoothie z guaraną i zieloną herbatą

1 czerwony grejpfrut, kubek zielonej herbaty, łyżka siemienia lnianego, łyżka guarany
Zieloną herbatę zaparzamy w kubku wodą o temperaturze ok. 80 stopni, odstawiamy do wystygnięcia. Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki i miksujemy. Pod koniec dodajemy guaranę i siemię lniane oraz przestudzony napar z zielonej herbaty.


Młody jęczmień

Sproszkowane pędy młodego jęczmienia to jeden z nielicznych produktów zawierających chlorofil w dużych ilościach. Składnik ten ma ogromnie dużo prozdrowotnych właściwości! → Więcej o chlorofilu. Dzięki temu młody jęczmień wyjątkowo wspiera nasz organizm m.in. w walce z anemią (wspierając produkcję krwinek), cholesterolem i zaburzeniami ciśnienia. Działa wzmacniająco, antybakteryjnie i detoksykacyjnie. Jest uznany za jeden z najbardziej odżywczych produktów – jego zawartość żelaza aż pięciokrotnie przewyższa szpinak, a witaminy C jest siedem razy więcej, niż w pomarańczach. Zawiera m.in wapń, potas, magnez, do tego jeszcze witaminy A, K, E i z grupy B, a także 20 aminokwasów. Jego niezwykłe działanie jest co chwila potwierdzane przez kolejny zespół naukowców. Z relacji naszej pacjentki po chemioterapii wiemy, że jej morfologia po codziennym stosowaniu młodego jęczmienia poprawiła się. Ogromnie nas to cieszy! Zdecydowanie rekomendujemy młody jęczmień.

PROPOZYCJE UŻYCIA MŁODEGO JĘCZMIENIA:

Napój oczyszczający

1 łyżeczkę sproszkowanego młodego jęczmienia zalać szklanką wody, dodać sok z cytryny lub limonki (do smaku, wg uznania) i wypić rano na czczo lub 2 h po kolacji.
Spożycie napoju na pusty żołądek przynosi najlepsza skutki ze względu na maksymalne wchłanianie składników odżywczych przez żołądek!

Dressing + sałatka

Sałata lodowa, rukola, 5 suszonych pomidorów w oliwie, oliwki, kiełki (lub inne ulubione warzywa), pestki słonecznika
Sałatę porwać na mniejsza kawałki, dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki przekrojone na pół, dosypać kiełków. 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów wymieszać z łyżeczką młodego jęczmienia, pieprzem ziołowym i tymiankiem, ewentualnie z sokiem z limonki. Sos wymieszać z warzywami, posypać sałatkę pestkami słonecznika. Można dodać wyciśnięty przez praskę czosnek wg uznania. Sproszkowany młody jęczmień świetnie się sprawdza jako zagęszczenie dressingów.

Zielony koktajl

Szklanka świeżych liści szpinaku, dwie sztuki kiwi, pół sztuki banana, łyżka młodego jęczmienia
Szpinak zmiksować z kiwi i bananem, pokrojonymi wcześniej w mniejsze cząstki. Dodać młody jęczmień i… delektować się zaskakującym smakiem!

Twarożek

3 plastry chudego twarogu, pomidor, młody jęczmień, natka pietruszki, koperek, pestki słonecznika
Pietruszkę i koperek drobno posiekać, wymieszać z pokruszonym twarogiem, następnie dodać jęczmień. Pomidora pokroić w kostkę i również wmieszać z masą twarożkową. Posypać pestkami. Można dodać cebulkę lub czosnek. Smacznego!


Chlorella

Alga ta jest źródłem wielu minerałów (m.in. żelazo, cynk, kobalt), 20 witamin oraz kwasów tłuszczowych (zawiera w sumie ponad 70 wartościowych dla człowieka substancji), a także, uwaga uwaga, jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu! Dzięki temu oczyszcza organizm z toksyn, skutecznie usuwa metale ciężkie oraz wspomaga odkwaszanie organizmu. → Więcej o chlorofilu.

Unikalna w tym produkcie jest zawartość naturalnego probiotyku Chlorella Growth Factor. Chlorella jest ponadto bogatym źródłem białka (stanowi ono 60% jej składu i jest pełnowartościowe, czyli zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy) oraz witamin z grupy B (jeśli chodzi o witaminę B12, to zawiera jej więcej, niż wątróbka wołowa). Zawiera także dużo wapnia.

PROPOZYCJE UŻYCIA CHLORELLI:

Dressing sałatkowy

4 łyżki żurawiny, 2 łyżki musztardy, łyżeczka chlorelli.

Wszystkie składniki zmieszać trzepaczką i sos gotowy! Można doprawić do smaku ulubionymi ziołami, czosnkiem lub sokiem z cytryny.

Ogórkowe oczyszczenie z toksyn

Garść świeżych liści szpinaku, pół ogórka, łyżka chlorelli, imbir (1 cm z korzenia)

Najpierw miksujemy sam szpinak. Potem dodajemy do niego pokrojone w plasterki ogórek i imbir, a następnie dosypujemy łyżkę chlorelli. Miksujemy wszystko dokładnie, dodając szklankę wody. Smacznego!

Koktajl warzywny

2 pomidory, papryka, imbir, natka pietruszki, łyżka chlorelli
Warzywa kroimy w kostkę, natkę pietruszki i imbir drobno siekamy. Miksujemy wszystkie składniki razem z łyżką chlorelli, dolewając wody (ilość wg uznania) do odpowiedniej gęstości.


Super day mix

Wszystkie składniki wchodzące w skład Super Day Mix są naturalnymi, nieprzetworzonymi produktami posiadającymi certyfikaty ekologiczne. Znajdziemy wśród nich wspomniane wyżej guaranę i chlorofil, obecny w trawie pszenicy i spirulinie, a także pozostałe składniki:

Jagody acai: bogate źródło błonnika (oczyszczenie i wspomożenie trawienia) oraz przeciwutleniaczy, które opóźniają obumieranie komórek, a zatem – hamują procesy starzenia, jak i rozwój komórek nowotworowych; obniżają też poziom „złego” cholesterolu dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym
Lucuma: głównie to beta-karoten i witaminy z grupy B stanowią o skuteczności tego produktu; posiada poza nimi dużo błonnika, węglowodanów, witamin i minerałów
Kakao: warto pamiętać, że organiczne kakao nie jest słodzone; z uwagi na wysoką zawartość magnezu i wapnia poprawia nastrój, redukuje stres, podwyższa odpornoś
Maca: szczególnie bogata odżywczo; Organizacja ds. Żywności Rolnictwa (FAO) wpisała ją na listę produktów rozwiązujących problemy odżywcze

Wszystkie te produkty mają właściwości antyutleniające. Zawierają m.in. wapń, żelazo, cynk, potas, miedź, sód, mangan, witaminy A, C, E i z grupy B (na stronie diet-food.pl znajdziecie przybliżone wartości odżywcze w 100 g produktu) i odpowiadają za:
• wzmocnienie organizmu i jego odporności
• poprawę funkcjonowania narządów wewnętrznych (np. wątroby, żołądka)
• wzmocnienie krwi
• dodanie energii
• poprawę nastroju

Wygodna w użyciu mieszanka produktów stosowana regularnie widocznie wpływa na poprawę trawienia, nastroju, odporności i ogólnego funkcjonowania. Można ją dodawać np. do nabiału, sałatek. Niski indeks glikemiczny produktu sprawia, że dodanie go do deseru pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu insuliny w organizmie, który odpowiada za dłuższe trwanie poczucia sytości, a więc zapobiega podjadaniu.

PROPOZYCJE UŻYCIA SUPER DAY MIX:

Koktajl śniadaniowy

1 banan, 200 g jogurtu naturalnego, 3 daktyle, 1 łyżka Super Day Mix
Wszystkie produkty zblendować, zaczynając od banana, a kończąc na jogurcie, nie zapomnieć o dodaniu mixu i.. na zdrowie!

Owsianka

4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 150 g jogurtu naturalnego, ulubione owoce (np. mandarynka, pół jabłka, garść truskawek), 1 łyżka Super Day Mix
Płatki owsiane zalać w miseczce gorącą wodą (ok. 1 cm ponad powierzchnie płatków), odstawić na 10 minut. Dodać jogurt, pokrojone owoce, mix. Wymieszać – i gotowe.

Sałatka na piątkę

4 łyżki kaszy gryczanej (niepalonej), 100 g tuńczyka z wody, 1 pomidor, kiełki, 1 łyżka Super Day Mix
Zagotować 1/2 szklanki lekko osolonej wody, wrzucić do niej kaszę i gotować na wolnym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Dodać tuńczyka, drobno posiekanego pomidora i garść kiełków. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z mixem. Smacznego!


Super detox

To ponownie mix składników organicznych, które działają detoksykacyjnie z uwagi na dużą zawartość chlorofilu. Skład tej mieszanki to:

• Wspomniane wyżej chlorella, młody jęczmień, lucuma i kakao
Spirulina: alga morska z grupy sinic; w ok. 60 procentach składa się z pełnowartościowego białka zawierającego komplet 18 aminokwasów; jest źródłem łatwo przyswajalnych witamin (zwłaszcza z grupy B i Wit. E), żelaza, manganu, cynku, miedzi i selenu; jest silnym antyoksydantem polecanym w profilaktyce chorób nowotworowych; wzmacnia system immunologiczny; wspomaga pracę wątroby i nerek; obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi
Trawa pszenicy: zawiera duże ilości witaminy B1 oraz C, a także wapnia; pomaga w budowaniu czerwonych krwinek, wspomaga oczyszczanie organizmu, wzmacnia system immunologiczny, działa też przeciwnowotworowo

Najważniejsze właściwości Super detoxu to oczyszczanie organizmu poprzez wspieranie jego naturalnych procesów detoksykacyjnych, szczególnie dzięki dużej zawartości błonnika i wysokiej jakości węglowodanów. Inne właściwości mixu to zwalczanie infekcji oraz poprawa nastroju (dzięki kakao). Składniki wzmocnią odporność (beta-karoten), dodadzą energii, poprawią nastrój i jeszcze wzbogacą nasz jadłospis o wapń, żelazo, kwas foliowy, potas i szereg witamin (na stronie diet-food.pl znajdziecie przybliżone wartości odżywcze w 100 g produktu). Niski indeks glikemiczny produktu sprawia, że dodanie go do deseru pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu insuliny w organizmie, który odpowiada za dłuższe trwanie poczucia sytości, a więc zapobiega podjadaniu.

PROPOZYCJE UŻYCIA SUPER DETOX:

Twarożek wiosenny

150 g chudego twarogu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 3 rzodkiewki, szczypiorek, 1 łyżka Super Detox
Rzodkiewkę pokroić, szczypiorek posiekać, wymieszać z pokruszonym twarogiem i jogurtem oraz mixem. Doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami.

Koktajl oczyszczający

garść świeżego szpinaku, jabłko, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka Super Detox
Wszystkie składniki zblendować razem ze sobą. Pić od razu. Smacznego!

Pasta kanapkowa

1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, sól, pieprz, 1 łyżka Super Detox
Miąższ awokado rozetrzeć dokładnie, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać mix i dokładnie wymieszać. Dobrze smakuje na kanapkach w towarzystwie pomidora.


OLEJ KOKOSOWY

Olej kokosowy to najlepszy wybór do zdrowej obróbki termicznej w kuchni. Przy wysokiej temperaturze nie wydziela szkodliwych związków w kontakcie z jedzeniem.

Warto jednak zadbać o to, żeby pochodził z najlepszego źródła, tak jak proponowany przez nas Bio Olej Kokosowy z linii Diet Food. Jest pozyskiwany z miąższu kokosa i nie zawiera barwników ani sztucznych składników zapachowych. To oznacza, że nie był bielony, perfumowany ani rafinowany, co sprawia, że jego wartości odżywcza nie maleją.

PROPOZYCJE UŻYCIA OLEJU KOKOSOWEGO:

• Do podsmażania warzyw, np. czosnku, cebuli, marchewki, cukinii, pomidorów itd.
• Do obróbki termicznej ryb, mięs i owoców morza
• Do pieczenia, np. przy smarowaniu naczynia przed włożeniem do piekarnika
• W zabiegach kosmetycznych: jako odżywka na włosy, skórę lub paznokcie


MASŁO KLAROWANE GHEE

masło klarowane ghee Masło klarowane ghee jest polecane osobom nietolerującym laktozy i produktów mlecznych. Dzięki procesowi klarowania, w którym usuwane są m.in. domieszki białek, wzrasta jego temperatura dymienia. To sprawia, że w smażeniu lub pieczeniu nie traci swoich wartości odżywczych tak szybko, jak zwykłe masło. Jego korzystny wpływ na zdrowie to regulacja przemiany materii i wsparcie odporności. Wykazuje także właściwości odtruwające, gdyż wnika głęboko w błony komórkowe, gdzie wiąże niekorzystne składniki rozpuszczalne w tłuszczach i pomaga w ich odprowadzeniu. Warto wiedzieć, że stosowanie go nie spowoduje wzrostu poziomu cholesterolu.

Obecnie w nim witaminy A, E, niacyna, a także minerały: sód, potas, wapń, magnez i żelazo wzmacniają pracę mózgu, poprawiają stan skóry, kości i układu krwionośnego. Polecamy produkt Diet-Food, który jest ekologiczny i nie zawiera niepotrzebnych, szkodliwych substancji.

PROPOZYCJE UŻYCIA MASŁA KLAROWANEGO GHEE:

• Do pieczenia mięs, warzyw, ryb i innych potraw
• Do smażenia, np. jajecznicy, warzyw, a także do obsmażania mięs
• Do podkreślania smaku potraw gotowanych na parze