SZKOLENIA I WARSZTATY

Nasza oferta workshopów to niestandardowy sposób integracji uczestników, umożliwiający poszerzenie w niekonwencjonalny sposób wiedzy żywieniowej.

WARSZTAT 1.

Prawidlowe odżywianie się a efektywność pracy

Według Światowej Organizacji Zdrowia prawidłowe odżywianie się
zwiększa produktywność pracowników o 20%!

W ośmiogodzinnym cyklu pracy daje to dodatkowych
96 minut spędzonych produktywnie.


KORZYŚCI DLA PRACOWNIKA:
Poszerzenie wiedzy przydatnej do lepszej organizacji posiłków, a tym samym odpowiedniego wspomagania organizmu do wysiłku.

KORZYŚCI DLA PRACODAWCY:
Zwiększenie efektywności pracowników.


Aktualny tryb odżywiania się prowadzi do szybkiego zmęczenia organizmu. W konsekwencji cały dzień ratujemy się filiżanką kawy, korzystamy ze zwolnień lekarskich i coraz częściej dotyczy nas syndrom wypalenia zawodowego.

Inwestycja we wzrost świadomości żywieniowej przynosi dwie korzyści: zwiększa efektywność pracy i zmniejsza wydatki na ochronę zdrowia.

TEMATYKA WARSZATÓW:

Co powinien „jeść” nasz mózg, aby prawidłowo funkcjonował
Jak dietą walczyć z oznakami zmęczenia
Produkty w diecie zmniejszające napięcie i stres (wpływ magnezu)
Kawa: jej działanie i skutki uboczne
Nawadnianie organizmu
Dieta a zdrowe oczy (niwelowanie niekorzystnego wpływu komputera na wzrok)
Lunch box – czyli co powinniśmy zabrać ze sobą do pracy
Lunch na mieście, co wybrać w restauracji a czego nie

CELE:

Poszerzenie wiedzy żywieniowej
Poprawa sposobu odżywiania się
Zwiększenie efektywności pracy

METODYKA:

Warsztaty prowadzone jest z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
Wykorzystywane są interaktywne formy angażowania uczestników, w ramach których wszyscy są podzieleni na grupy walczące o zwycięstwo, kończące się otrzymaniem nagród.
Kładziemy nacisk na urozmaicenie warsztatów a uczestnicy są motywowani do aktywnego uczestnictwa. Dodatkowo każdy z uczestników podczas warsztatów otrzymuje:
1. Poradnik: Co wybrać w restauracji na lunch
2. Książkę kucharską z przepisami na szybkie i zdrowe przekąski dodające energii.

CZAS TRWANIA: 3h


WARSZTAT 2.

Zostań Sherlockiem Holmesem swojego organizmu

Nowe wyzwanie: detektyw wkracza w codzienną dietę!
Niestandardowy sposób na zdobycie wiedzy i energii do nowych wyzwań zarówno w diecie, jak i w pracy!


KORZYŚCI DLA PRACOWNIKA:
Poznanie własnego profilu żywieniowego i zwiększenie wiedzy żywieniowej

KORZYŚCI DLA PRACODAWCY:
Aktywna forma warsztatów i zdobyta wiedza o swoim organizmie wzmacnia motywacje pracowników do podejmowania nowych wyzwań

Uczestnicy dostają zlecenie na odkrycie tajemnic zdrowego żywienia. Mają do dyspozycji różne narzędzia detektywistyczne. Przepuszczają przez ciało prąd, degustują, a nawet wykonują badania laboratoryjne. Na koniec tylko jedna drużyna dokona odkrycia na miarę Sherlocka Holmesa.

TEMATYKA WARSZTATÓW:

Analiza składu ciała
Nawodnienie organizmu
Detox dietetyczny
Fakty i Mity dietetyczne
Co kryje w sobie żywność
Afrodyzjaki, czyli jak pobudzić miłosne zapędy
Testy na nietolerancję pokarmową

CELE:

Poszerzenie wiedzy żywieniowej
Poznanie własnego profilu żywieniowego

METODYKA:

Warsztaty prowadzone są z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
Wykorzystywane są interaktywne formy angażowania uczestników, w ramach których wszyscy są podzieleni na grupy walczące o zwycięstwo, kończące się otrzymaniem nagród.

Dodatkowe atrakcje podczas warsztatów:
• przeprowadzanie profesjonalnej analizy składu ciała i za pomocą oprogramowania komputerowego dokonania jej interpretacji
• wykonanie i degustacja napoju oczyszczającego organizm z toksyn
• wykonanie testu laboratoryjnego na nietolerancję pokarmową

CZAS TRWANIA: 3h


WARSZTAT 3.

Regularne godziny posiłków
- zrób to w pracy

Od wiedzy do zmiany!
Wspieranie zdrowego żywienia pracowników poprawia ich samopoczucie
i jakość pracy.


KORZYŚCI DLA PRACOWNIKA:
Motywacja do przygotowania zdrowych posiłków i regularnego spożywania poprawia jakość zdrowia

KORZYŚCI DLA PRACODAWCY:
Przygotowany wcześniej posiłek poprawia funkcjonalność pracowników i zmniejsza ilość czasu potrzebną na jego przygotowanie i spożycie w pracy

Wiele osób twierdzi, że chętnie utrzymałoby regularny tryb posiłków, gdyby pozwoliły im na to warunki w pracy. Nie chcą się jednak na to decydować – najczęściej z braku wiedzy. Tymczasem może to być proste! Taka zmiana poprawia jakość funkcjonowania, wpływa na lepsze samopoczucie, a także zmniejsza ilość czasu spędzoną na zamówienie lub przygotowanie posiłku w pracy. Ponadto posiłki wykonane samodzielne ze świeżych produktów wzmacniają siły witalne organizmu, a co za tym idzie – poprawiają produktywność pracownika. Wiele skandynawskich koncernów międzynarodowych zwraca na to szczególną uwagę, umożliwiając pracownikom spożywanie zbilansowanych odpowiednio posiłków.

TEMATYKA WARSZTATÓW:

Analiza składu ciała – profil dietetyczny
Produkty wspomagające koncentrację i produktywność w pracy
Kanapka, czy coś zamiast?
Jak wygląda zdrowy i prosty lunch-box
Korzyści regularnych posiłków
Fakty i Mity dietetyczne
Co kryje w sobie żywność

CELE:

Zapoznanie się z zasadami regularnego i zdrowego odżywiania
Zdobycie zaleceń żywieniowych odpowiednich dla osób aktywnych zawodowo
Poszerzenie wiedzy w zakresie odpowiedniego doboru produktów
Przekonanie o przejściu na zdrowy tryb żywienia
Poznanie potrzeb swojego organizmu

METODYKA:

Forma wykładowa wspomagana prezentacją multimedialną oraz warsztatowa, aktywizująca i integrująca uczestników. Uczestnicy dzieleni są na grupy, w których każda przygotowuje kolejno:
1. Listę produktów, których nie powinno być w lunchu i listę koniecznych produktów wraz z uzasadnieniem
2. „Idealny lunch-box”
3. Wybierają produkty zastępujące kanapki

Ponadto każdy będzie miał okazję do sprawdzenia, jak wygląda jego profil dietetyczny, czyli jaką ilość płynów powinien przyjmować i czego najbardziej potrzebuje.

CZAS TRWANIA: 2h