Testy na nietolerancję pokarmową

CZYM DOKŁADNIE JEST NIETOLERANCJA POKARMOWA?

Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, że zdali sobie sprawę, iż przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.

Test jest prosty, bezpieczny i dokładny. Wykonanie testu zajmuje jedynie 40 min. Wyniki otrzymywane są na podstawie pobranej z palca krwi.

Alergia pokarmowa to nie to samo, co nietolerancja pokarmowa.
Obydwa terminy zazwyczaj są mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.

Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą pojawić się do dwóch godzin.

Alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2.5% populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jaja, mleko, ryby i skorupiaki.

Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.

Podsumowanie informacji o alergiach i nietolerancjach pokarmowych:

NIETOLERANCJA POKARMOWA

ALERGIA POKARMOWA

• Reakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawić się po kilku dniach

• Reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, po kontakcie z alergenem mogą być oddalone najwyżej 2 godziny

• Możesz wykazywać nietolerancje kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie

• Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie

• Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia

• Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny


Food Detective™ - objawy nietolerancji pokarmowej

Jeśli konsultowałeś z lekarzem rodzinnym swoje objawy a diagnoza nie została ustalona, być może cierpieć na nietolerancję pokarmową. U chorych z nietolerancją pokarmową mogą wystąpić więcej niż jeden objaw w tym samym czasie.

Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową:

• Artretyzm
• Astma
• Zespół deficytu uwagi (AHND)
• Moczenie mimowolne nocne
• Wzdęcia
• Zapalenie oskrzeli
• Celiakia
• Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)
• Zatwardzenia
• Mukowiscydoza
• Depresja
• Biegunki

• Fibromialgia
• Nieżyt żołądka
• Bóle głowy
• Zapalenie jelit
• Bezsenność
• Zespół hiperaktywności
• Zespół jelita nadwrażliwości (IBS)
• Świąd skóry
• Zespół złego wchłaniania
• Migrena
• Zaburzenia snu
• Zatrzymywanie wody w organizmie
• Nadwaga lub niedowaga



Jeżeli Food Detective™ wskaże dodatni wynik oznacza to, że u osoby badanej występuje wysokie stężenie przeciwciał i wskazuje nietolerancję poszczególnych składników pokarmowych. Reakcje mogą być łagodne, umiarkowane i silne. Jeśli odkryjesz ze masz nietolerancję pokarmową zalecane jest całkowite wykluczenie z diety wszystkich pokarmów wskazujących dodatni wynik, na co najmniej trzy miesiące.

Kiedy dowiadujesz się, że Twój organizm nie toleruję pewnych produktów pokarmowych, nie oznacza to "końca świata" ale początek innego trybu odżywiania się. Wkrótce po odstawieniu nietolerowanych przez Ciebie pokarmów, przekonasz się jak bardzo zmieni się jakoś twojego życia po ustąpieniu dokuczliwych objawów, które męczyły Cię nawet przez wiele lat.

Food Detective™ Lista sprawdzanych w teście produktów:

Jajo (całe)
Mleko krowie
Drożdże
Zboża

Pszenica, Pszenica Durum, Gluten, Żyto, Owies, Ryż, Kukurydza
Orzechy i Ziarna
Migdały, Orzech brazylijski, Nerkowce, Orzeszki ziemne, Orzech włoski
Mięsa
Kurczak, Wołowina Wieprzowina, Jagnięcina
Ryby
Ryby białe (łupacz, dorsz, płastuga), Ryby słodkowodne (łosoś, pstrąg), Tuńczyk, Skorupiaki (krewetka, krab, homar, małże)
Warzywa
Brokuły, Kapusta, Marchew, Por, Ziemniaki, Seler, Ogórek, Papryka (czerwona, zielona, żółta), Rośliny strączkowe (groch, soczewica, harikot), Soja
Owoce
Jabłka, Truskawka, Grejpfrut, Pomarańcza i Cytryna, Czarna porzeczka, Pomidor, Melon Mix (kantalupa, arbuz), Oliwki
Inne
Czosnek, Imbir, Kakao, Grzyby, Herbata.