NADZIEWANE POMARAŃCZE

nadziewane pomarańcze

Składniki na 4 porcje:

Pomarańcze (2 sztuki)
Jabłka (2 sztuki)
Sok z cytryny (2 łyżki)
Drobno starty chrzan (4 łyżki)
Ulubione przyprawy, natka pietruszki lub rzeżucha

Sposób przygotowania:

Pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, przekroić na pół i delikatnie wyjąć miąższ. Jabłko zetrzeć na drobnej tarce, skropić sokiem z cytryny. Miąższ pomarańczy pokroić w drobną kostkę, usunąć pestki, połączyć z jabłkami i tartym chrzanem. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami, dokładnie wymieszać, lekko schłodzić. Tak przygotowanym farszem napełnić połówki pomarańczy, udekorować natką pietruszki lub rzeżuchą.