MATCHA

Matcha to typ japońskiej zielonej herbaty, składającej się z drobno zmielonego proszku. Powoli zyskuje popularność na całym świecie.

MATCHA

Według „Muscle and Fitness Magazine” oprócz zdolności ograniczania stanów zapalnych i zmniejszania stresu, matcha usprawnia przemianę materii, pomaga stracić zbędne kilogramy redukując nagłe i częste napady głodu.

Wiadomo, że liście zielonej herbaty są wyjątkowym źródłem antyoksydantów oraz niezbędnych witamin i minerałów, jednak liście herbaty matcha biją je o głowę, gdyż są jeszcze lepszym źródłem składników odżywczych. W przeliczeniu 1 porcja herbaty matcha odpowiada 10 porcjom parzonej zielonej herbaty.

W odróżnieniu od zielonej herbaty matcha jest wykonana ze sproszkowanych liści krzewu herbacianego, co ma zapewnić pełnię wartości odżywczych, których zwykle pozbywamy się wraz z fusami. Jej niezwykły profil składników odżywczych, a także wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawiają, że matcha przewyższa prawie wszystkie inne „antyoksydacyjne giganty” – np. jagody acai lub jagody goji.

Matchę na tle zielonej herbaty wyróżnia znacznie wyższa zawartość:

  • chlorofilu – zielony barwnik w liściach roślin odpowiadający za wsparcie wątroby, detoksykację organizmu oraz pomoc w utrzymaniu odpowiedniego stężenia cukru we krwi.

  • L-teaniny – substancja chemiczna poprawiająca nastrój oraz dobry sen.

  • katechiny – grupa przeciwutleniaczy.



Główne właściwości matchy:

  • zwiększenie wytrzymałości i energii

  • ochrona, stymulacja i odżywienie mózgu

  • poprawa i zrównoważenie ogólnego nastroju

  • wsparcie zdrowej detoksykacji

  • wprowadzenie w stan relaksu

  • zapewnienie 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata

  • zwiększenie metabolizmu i przyspieszenie spalania tłuszczu

  • działanie przeciwnowotworowe

  • ochrona serca

  • ochrona stawów przed bolesnymi chorobami zapalnymi, takimi jak artretyzm

  • wsparcie gęstość kości u starszych osób


Oprócz swoich właściwości zdrowotnych, matcha jest doskonałym zamiennikiem kawy ze względu na swoje działanie pobudzające. Może także stanowić dodatek do naleśników, wypieków czy koktajli.

Sposób parzenia matchy:

1 płaską łyżeczkę dodajemy do 150-200 ml przegotowanej wody o temperaturze 70-80 ºC i energicznie mieszamy, aż do jej rozpuszczenia (można użyć elektrycznego spieniacza do mleka).