MAJONEZ

majonez

Składniki:

2 żółtka jaj (najlepiej z chowu ekologicznego)
1,5 szklanki oleju z awokado lub oleju z orzechów macadamia
1 łyżka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki soli himalajskiej, biały pieprz
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Połączyć ze sobą żółtka, musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny w misce ceramicznej lub stalowej (nie należy używać szkła lub tworzywa sztucznego). Ubijać razem, aż masa będzie gładka. Można użyć miksera, ale pojemnik musi być ze stali. Podczas ubijania stopniowo dodawać olej, bardzo cienkim strumieniem lub za pomocą łyżki. Gdy mieszanina zaczyna przylegać do ścianek naczynia, wtedy dodać pozostały olej powolnym strumieniem cały czas mieszając. Świeży majonez może być przechowywany w misce przykrytej folią spożywczą.

UWAGA
Wszystkie składniki i urządzenia muszą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Majonez powinien być zawsze podawany na zimno. Niezbędne są bardzo świeże jaja z ekologicznego chowu. Olej powinien mieć neutralny smak, dlatego oliwa z oliwek nie jest zalecana.