KOMUCHA

Czy o możliwe, żeby słodzona herbata stała się zdrowa? Jest na to pewien egzotyczny sposób: użycie kombuchy.

kombucha

Kombucha (czyt. kombucza), inaczej grzyb herbaciany, to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. Ma postać galaretowatej masy w kształcie placka. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z kombuchy. Zawiera ona liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk (jest go najwięcej), magnez, wapń, żelazo i miedź.

Właściwości:

  • równoważy metabolizm

  • wpływa na oczyszczanie krwi oraz na kwasowość organizmu

  • podnosi poziom energii

  • wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienne organizmu



Do przygotowania potrzebne są:

  • kombucha

  • litrowy słoika jako naczynie do fermentacji.

  • 1 litr wody (niegazowanej mineralnej lub przefiltrowanej).



Sposób hodowli:

  • zaparzyć 2 łyżeczki dowolnej herbaty liściastej (zielona, czarna niearomatyzowana, biała, ziołowa mieszanka lub rooibos), tak aby napar był mocny

  • do naparu dodać cukier trzcinowy 100–125 g (pół szklanki) i wystudzić.

  • przelać odcedzoną herbatę do naczynia, w którym będzie przebiegać fermentacja.

  • włożyć grzybka kombucha do płynu, gładką stroną do góry, przykryć naczynie gazą lub inną oddychającą tkaniną i odstawić na 6-8 dni w ciemne, ciepłe miejsce (temperatura pokojowa), z dobrą cyrkulacją powietrza



Napój jest gotowy, gdy zakończy się fermentacja (po poruszeniu słoja nie podnoszą się pęcherzyki).Wtedy przy pomocy gazy należy przefiltrować napój, przelać do butelek do pełna, zakręcić szczelnie niemetalową zakrętką (należy unikać kontaktu z metalem, gdyż reaguje on z organicznymi kwasami zawartymi w napoju z kombuchy) i włożyć do lodówki na co najmniej 5 dni, gdyż kombucha osiąga najlepszy smak po schłodzeniu.

Aby rozpocząć nową fermentację należy umyć kombuchę letnią wodą a następnie oddzielić starego włókna od nowych i powtórzyć cały cykl produkcji. Po każdym cyklu produkcji należy umyć kombuchę pod wodą usuwając brązowe plamy, które się pojawią. Jeśli plam jest dużo i nie można ich usunąć, oznacza to, że grzybek jest już stary a jego życie dobiega końca. Kombucha często się rozmnaża i podczas całego cyklu życiowego wytwarza wiele małych grzybków, które można wykorzystać w dalszej hodowli i produkcji tego odżywczego napoju.