KEFIR KOKOSOWY

kefir kokosowy

Składniki:

  • pół litra wody z młodego kokosa (dostępne w niektórych sklepach) lub gotowa woda kokosowa (koniecznie w 100% naturalna)

  • fiolka z kulturami bakterii do kefirów

  • słoik wyparzony wrzątkiem

  • 1 wyparzona łyżka

Wykonanie:
Do wody kokosowej dodać starter do fermentacji mlekowej. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć kocem lub ręcznikiem na 24 godziny. Otrzymany kefir można używać jako zaczyn do produkcji kolejnych kefirów, w tym celu wystarczy pozostawić niecałe ¼ szklanki.

Napój jest bogatym źródłem składników odżywczych i probiotyków korzystnych dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Kefir jest zdrowszy nawet od jogurtu naturalnego.

Właściwości kefiru kokosowego:

  • jest źródłem składników odżywczych

  • posiada działanie antybakteryjne

  • pomaga w trawieniu

  • pomaga w walce z rakiem

  • łagodzi objawy alergii