KANDYDOZA
Częsty problem na który wpływa dieta

kandydoza

Główne przyczyny kandydozy
(choroby wywołanej drożdżakami z rodzaju Candida – drożdżyce):

· tryb życia społeczeństw, · nadmiar spożycia cukru, białej mąki oraz produktów przetworzonych, · stres, · brak snu, · nadużywanie nikotyny i alkoholu, · mała aktywność fizyczna.

Grzybice bardzo często dotyczą kobiet w okresie ciąży i karmienia, wcześniaków, noworodków, osób starszych oraz schorowanych.

Inwazję grzybom ułatwiają: niewyrównana metabolicznie cukrzyca, nadczynność tarczycy, niewydolność nerek, niewydolność przytarczyc, niedobory witamin z grupy B i żelaza, gruźlica, zakażenie HIV, podawana chemioterapia, radioterapia, hormonoterapia czy choroby nowotworowe.

Objawy:

1. Jama ustna: zaczerwienienie i biały osad.
2. Jelita: wodniste biegunki, często krwiste i ze śluzem, zatwardzenia, bóle brzucha, świąt i egzemy odbytu, wiele form łuszczycy czy innych dermatoz, napady apetytu na słodycze oraz nietolerancja alkoholu.
3. Miejsca intymne: u kobiet zaczerwienienie, swędzenie, bóle podczas oddawania moczu.

Żywienie w kandydozie:

Nieprawidłowe żywienie – zarówno pod względem jakościowym jak i ilościowym może przyczyniać się do przewlekłego obniżenia odporności, a co za tym idzie rozwoju grzybic.

Nieodzownym elementem wspomagającym leczenie kandydozy jest postępowanie żywieniowe. Grzyby namnażają się w środowisku z dużą ilością cukru, dlatego bardzo ważne jest zastosowanie diety z ograniczeniem:
· cukrów prostych,
· cukru mlecznego – laktozy.

Należy wyeliminować z diety:

· produkty o wysokim indeksie glikemicznym,
· produkty cukiernicze,
· słodycze,
· owoce (za wyjątkiem cytryn i kwaśnych grejpfrutów),
· produkty fermentowane,
· czarną kawę i herbatę,
· napoje gazowane i słodzone,
· drożdże,
· proszek do pieczenia,
· mąkę pszenną,
· biały ryż,
· produkty konserwowane,
· produkty wysoko przetworzone.

  • CANDIDA - CO JEŚĆ

·