JOGURT KOKOSOWY

Jogurty są naturalnymi probiotykami, gdyż zawierają żywe bakterie kwasu mlekowego. Jednak prawdziwie warty polecenia jest jogurt kokosowy, gdyż nie zawiera laktozy ani białek mleka, więc jest w pełni bezpieczny. Zawiera także drożdże i inne żywe kultury bakterii, które zasiedlają nasz układ pokarmowy, głownie jelita. Pomaga w oczyszczaniu z toksyn i poprawia procesy trawienne, poprawiając zdrowie jelit.

jogurt kokosowy

Właściwości jogurtu kokosowego:

  • poprawia przemianę materii

  • pobudza działanie układu odpornościowego

  • łagodzi objawy alergii

  • oczyszcza i odtruwa organizm

  • podnosi libido

  • pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem

  • spowalnia starzenie komórek

  • łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego

  • wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy

  • oczyszcza układ moczowy, poprawiając pracę nerek

  • dostarcza wielu witamin

  • poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów

  • ma działanie antybakteryjne, antygrzybiczne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne

Przepis na jogurt kokosowy

Składniki:

  • 1,5 litra mleka kokosowego

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 2 łyżki miodu

  • fiolkę bakterii jogurtowych

  • termometr kuchenny

  • garnek

  • 2 słoiki wyparzone wrzątkiem (1 litrowe)

  • 1 wyparzoną łyżkę

Wykonanie:
Mleko dokładnie wymieszać i podgrzać do temperatury około 45 stopni. Następnie dodać miód i całość wymieszać, po czym żelatynę i również wymieszać. Odlać odrobinę mleka do fiolki z bakteriami probiotycznymi. Dokładnie wstrząsnąć. Do pozostałego mleka dolać zawartość fiolki. Mleko przelać do słoików i mocno zakręcić. Słoiki zawinąć w gruby ręcznik lub koc i odstawić w ciepłe miejsce na około 14 godzin.