DLACZEGO WARTO PIĆ BULION NA MIĘSIE I KOŚCIACH

aloes

Oto zalety:

Leczy zespół nieszczelnego jelita

Żelatyna zawarta w bulionie chroni oraz goi wyściółkę śluzową przewodu pokarmowego, a także pomaga w trawieniu składników odżywczych.

Pomaga w walce z infekcjami takimi jak przeziębienie i grypa

Badania dowodzą, że podczas infekcji górnych dróg oddechowych zmniejsza się liczba białych krwinek, co powoduje objawy przeziębienia i grypy.

Zmniejsza bóle stawów i stany zapalne

Glukozamina zawarta w bulionie z kości rzeczywiście może stymulować wzrost nowego kolagenu, naprawiać uszkodzone stawy, zmniejszać ból i stan zapalny.

Wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci

Kolagen z żelatyny zawartej w bulionie wspomaga porost włosów, pomaga zachować mocne paznokcie oraz gładką skórę.

Pomaga we wzroście i odbudowie kości

Wapń, magnez i fosfor zawarty w bulionie pomaga naszym kościom we wzroście i ich naprawie w przypadku uszkodzenia.

Stanowi doskonałe uzupełnienie diety w wapń

Jest to szczególnie ważne u osób, które mają nietolerancje na nabiał.

Jest znakomitym uzupełnieniem diety w magnez

Szczególnie ważny u każdego kto prowadzi stresujący tryb życia.

Skuteczny w walce ze stanami zapalnymi

Bulion z kości zawiera dużą dawkę przeciwzapalnych aminokwasów – glicyny i proliny.

Ważny w diecie sportowców

Z uwagi na ochronę stawów i uzupełnienie minerałów


Bulion z wołowiny (z kością)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 3 godziny
Porcje: 4

Składniki:
1,5 - 2 kg wołowiny z kością (mięso pociąć w miarę możliwości na mniejsze kawałki)
5 litrów wody
2 cebule, obrane i pokrojone na pół
4 marchewki, obrane i grubo posiekane
2 świeże liście laurowe
4 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego tymianku
1 seler, pokroić na grube kawałki
4 goździki
1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:
Dodać wszystkie składniki do dużego garnka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 3 godziny. Jeszcze ciepły przecedzić przez sito. Gdy bulion będzie miał temperaturę pokojową naczynie można umieścić w lodówce na kilka godzin. Spowoduje to utwardzenie się tłuszczu na powierzchni. Tłuszcz może być zgarnięty i stosowany do gotowania. Będzie można przechowywać go przez okres do 1 tygodnia w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.