CHLOROFIL - ZIELONA ŻYWNOŚĆ

Mówi się, że chlorofil jest pierwszym produktem światła, zatem zawiera więcej energii słonecznej niż jakikolwiek inny składnik pożywienia.

Dr Brischer, naukowiec, nazwał chlorofil „skoncentrowaną siłą słońca”. Już to może zachęcić pasjonatów zielonej żywności do stosowania jej jeszcze częściej – a co może przekonać tych, którzy są raczej sceptyczni? Może wyniki badań naukowych, które dowiodły właściwości poniżej:
· chlorofil zapobiega rozrostowi i rozwojowi szkodliwych bakterii
· jest antybakteryjny i może być używany wewnątrz i na zewnątrz ciała jako naturalne lekarstwo
· usuwa pozostałości leków z organizmu i neutralizuje toksyny w ciele, dzięki czemu pomaga oczyścić wątrobę i jelita

• usprawnia przemianę materii i ma zdolność do dostania się wewnątrz tkanek, ulepszając i odnawiając je
· pomaga w problemach z poziomem cukru we krwi
· zapobiega rakowi wątroby i działa sprzyjająco w kuracjach antynowotworowych
· wzmacnia krew dzięki zawartości żelaza i magnezu, co sprawia również, że ma właściwości antymiażdżycowe, obniżając poziom szkodliwego cholesterolu (LDL)

• spowalnia proces starzenia się dzięki obecności miedzi oraz wielu enzymów i odnawia tkankę
· zawiera w dużych ilościach witaminy, m.in. A, C i E.


Więcej szczegółów o chlorofilu

Wspomniany już dr Brischer stwierdził, że „chlorofil poprawia funkcjonowanie serca, układu naczyniowego, jelit, macicy i płuc”. Inni naukowcy również przyczynili się do odkrywania właściwości oczyszczających i detoksykujących chlorofilu. Wykazano je na podstawie wielu produktów znanych jako SUPERFOOD – pędów młodego jęczmienia, alg i innych jadalnych wodorostów, trawy pszenicznej –zawierają one chlorofil w bardzo dużych ilościach.

W naszych jadłospisach polecamy szczególnie pędy młodego jęczmienia [EB1] (Young Barley) w postaci sproszkowanej z serii produktów Diet Food. Jest to produkt wypróbowany przez wielu naszych pacjentów, których wyniki badań znacznie poprawiły się dzięki spożywaniu jęczmienia w takiej postaci!

Miedź i enzymy zawarte w chlorofilu przetwarzają rodniki w ciele w bardziej przyswajalną formę, utleniając je i zapobiegając tym samym rozwojowi wielu chorób. Chlorofil powoduje wzrost ilości tlenu dostarczanego do krwi i komórek. Pociąga to za sobą wiele korzyści: sprzyja dobrym bakteriom w jelitach, wspomagając ich oczyszczenie i detoksykację. Witaminy A, E i C są niezbędne w naszym ciele – ich niedobór powoduje osłabienie odporności, większą podatność na bakterie i wirusy, infekcje, anemię, rozdrażnienie, problemy z ciśnieniem, włosami i skórą (przesuszenie). Między innymi to dzięki obecności tych witamin chlorofil jest remedium na wszystkie te dolegliwości.

Produkty, które zawierają chlorofil w większych ilościach to:
1. Superfoods: młody jęczmień, trawa pszeniczna, algi, chlorella, spirulina, inne wodorosty morskie, lucerna
2. Warzywa liściaste: szpinak, boćwina (burak liściasty), kiełki (rzodkiewki, lucerny, koniczyny, kapusty, brokułu), rzeżucha, koper, rukola, cykoria endywia, zielone części pora, pietruszki, rzodkiewki, szczypioru
3. Warzywa kapustne: jarmuż, brokuł, brukselka, kalarepa, kapusta włoska, kapusta pekińska
4. Warzywa strączkowe: fasolka szparagowa, groszek cukrowy, zielona fasola, bób
5. Inne: zielona papryka, rzepa, szparagi, cukinia, ogórki
6. Zioła: mniszek lekarski, pokrzywa, babka
7. Owoce: zielone jabłka, agrest, melon miodowy, kiwi

Im ciemniejsza zieleń produktu, tym lepiej: oznacza to więcej chlorofilu!

Aby nie dopuścić do zmian w cząsteczkach chlorofilu, jeżeli chcemy przygotować zielone warzywa na ciepło, należy przestrzegać pewnych zasad:

• Gotowanie bez zwiększonego ciśnienia i bez przykrycia
• Najlepiej gotować jak najkrócej, tj. zalewać gorącą wodą i jej dużą ilością
• Gotowanie w twardej wodzie lub z dodatkiem mleka (sole wapnia i magnezu mogą neutralizować kwasy organiczne)

Jest wiele zastosowań i właściwości, które powinny nas przekonać do zdrowotnego działania chlorofilu. W rzeczywistości jest on bazowym składnikiem wielu innych produktów, które dodatkowo mają swoje zbawienne właściwości. Dlatego też całkiem łatwo jest włączyć chlorofil do swojego jadłospisu, nie tracąc przy tym przyjemności z jedzenia, a zyskując poprawę zdrowia, wzmocnienie organizmu i lepszą wydajność jego procesów, a także wzrost dobrego samopoczucia, odporności i sił witalnych. Warto z tego skorzystać! Zatem: niech chlorofil zawita na naszych talerzach.

Dla dociekliwych
Chlorofil: podstawowe informacje

Naukowcy dokładnie zbadali budowę i działanie chlorofilu. Wiemy, że jego molekuły przypominają molekuły heminy: pigmentu, który razem z proteinami tworzy hemoglobinę. Główną różnicą jest to, że molekuła chlorofilu zawiera magnez, który jest jej centralnym atomem – molekuła heminy zaś zawiera żelazo. Struktura molekuł obydwu tych substancji jest niemalże identyczna we wszystkich innych aspektach. Stąd właśnie bierze się zdrowotne działanie chlorofilu na układ krążenia, gdyż podwyższa produkcję hemoglobiny. Pomaga zatem przeciwdziałać hemofilii i anemii, bo zawiera żelazo, choć nie jako centralny składnik.

Chlorofil zawiera enzymy i dysmutazę ponadtlenkową, czyli proteiny zawierające miedź, znajdującą się w dorosłych czerwonych krwinkach. Enzym ten przetwarza rodniki w ciele w bardziej przyswajalną formę, pomagając tym samym w spowalnianiu procesu starzenia się.

Możliwe zastosowania poza dietą

Chlorofil dobrze działa nie tylko wewnątrz naszego ciała jako spożywany produkt, ale także na zewnątrz w postaci maści lub okładów. Dowodzono tego już ponad 70 lat temu. Doktor medycyny Benjamin Gruskin w Amerykańskim Przeglądzie Chirurgicznym (American Journal of Surgery) z 1940 roku zalecał chlorofil ze względu na korzyści antyseptyczne i właściwości lecznicze. Wykazał on wiele zastosowań klinicznych chlorofilu: niwelowanie brzydkich zapachów, neutralizowanie infekcji wywoływanych przez paciorkowce, leczenie ran, przyspieszanie przeszczepów skóry, leczenie przewlekłego zapalenia zatok, zapobieganie przewlekłemu zapaleniu ucha środkowego i jego infekcjom, redukcja żylaków i leczenie owrzodzenia nóg, eliminacja liszajów i innych ran strupowatych, leczenie wrzodów odbytnicy, skuteczne leczenie zapalenia szyjki macicy, pozbywanie się pasożytniczych infekcji pochwy, leczenie tyfusu i leczenie zaawansowanej paradontozy w wielu przypadkach.

Łagodny, kojący efekt maści z chlorofilem jest wartościowy dla leczenia wielu chorób skóry. Działa on zarówno w wierzchnich, jak i w wewnętrznych warstwach skóry. Działa skutecznie leczniczo na choroby skóry takie jak świąd, pieczenie okolic odbytnicy, zatrucie bluszczem, mokre i suche egzemy, a nawet w dolegliwościach spowodowanych ukąszeniami owada lub infekcją. Doktorzy R. Redpath i J.C. Davies odkryli, że chlorofil umieszczony w zatokach wykazuje również działanie osuszające, usuwając złogi i powodując natychmiastową ulgę. Zatokowe bóle głowy minęły dzięki oczyszczonym zatokom w ciągu 24 godzin.