CHLEB GRYCZANY

chleb gryczany

Składniki:

Kasza gryczana niepalona (2 szklanki)
Przegotowana i wystudzona woda (3 szklanki)
Sól himalajska (2 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać na sitku, umieścić w misce i zalać wodą tak, aby była minimalnie zakryta. Zostawić ją na noc w wodzie na 8-12 h. Następnie przemieszać łyżką, aby stała się kleista, a na wierzchu pojawiała się pianka. Potem uzupełnić wodę, aby przykryła kaszę. Znowu odstawić na noc i ponownie rano mieszamy – w ten sposób powstaje swoisty zakwas. Następnie należy zblendować kaszę na gładko i dodać sól himalajską. Potem uzyskane ciasto umieścić w blaszce-keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 12 godzin. Po tym czasie piec w 200 stopniach przez 50 minut.